Locțiitor al comandantului

    General de brigadă Adrian-Nicolae COSTARU


    GlbgCostaru

     Generalul de brigadă Adrian-Nicolae COSTARU s-a născut la data de 6 decembrie 1972, în localitatea Câmpina,  judeţul Prahova.                                            

     După absolvirea Institutului  Militar de Infanterie, Grăniceri și Chimie „Nicolae Bălcescu" din Sibiu, în anul 1995 a fost încadrat în funcția de comandant pluton infanterie al Batalionului 42 Infanterie ,,Maior Dimitrie Giurescu’’, iar în anul 1996, în funcția de comandant pluton cercetare în cadrul aceluiași batalion.

    Începând cu anul 1998, a îndeplinit succesiv funcţiile de comandant companie infanterie al Batalionului 42 Infanterie ,,Maior Dimitrie Giurescu’’ și comandant pluton militari T.R. în cadrul Școlii de aplicații  pentru logistică din garnizoana Chitila, iar din 2001 a  îndeplinit funcția de comandant pluton infanterie al Batalionului 812 Infanterie ,,Bistrița’’, poziție din care a paricipat la prima misiune externă în perioada martie – iulie 2002 - BELUROKOS-9, care s-a desfășurat în Kosovo. De asemenea, în perioada decembrie 2002 – iunie 2003, a îndeplinit funcția de comandant Companie Stat Major pe timpul desfășurării misiunii Enduring Freedom din Afganistan.

    În perioada octombrie 2003 – mai 2006, generalul de brigadă Adrian-Nicolae COSTARU a îndeplinit funcția de comandant companie cercetare în cadrul Companiei 365 Cercetare a Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, urmând ca până în toamna anului 2012 să exercite funcția de ofițer 3 în Biroul Conducere Acțiuni Militare (2 ani) și Biroul Planificare Acțiuni Militare (4 ani) S 3 din cadrul aceleiași brigăzi. În mijlocul acestei perioade, mai exact mai – decembrie 2010, generalul a îndeplinit și funcția de locțiitor al Șefului S3 (nivel brigadă mixtă) – CTZ, pe timpul desfășurării misiunii ISAF din Afganistan.

    În anul 2012 a absolvit Facultatea de Comandă și Stat Major, Studii Universitare de Master în domeniul „Științe Militare și Informații, specialitatea „Conducere Interarme Forțe Terestre” din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”- București.

     Începând cu toamna anului 2012, generalul de brigadă Adrian-Nicolae COSTARU a îndeplinit succesiv funcțiile de  șef de stat major al Batalionului 400 Sprijin ,,Feleacu’’, locțiitor al comandantului Batalionului 812 Infanterie ,,Bistrita”, șef birou planificare acțiuni militare/Operații  la Comandamentul  Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, iar în 2015 comandant al Batalionului 811 Infanterie „Dej”, care sub denumirea onorifică „Dragonii Transilvani” participă, in perioada august 2015 - martie 2016,  la o misiune in Afganistan.

    Generalul continuă ascensiunea în cariera militară exercitând, pe rând, funcțiile de  comandant al Batalionului 26 Infanterie ,,Neagoe Basarab” și șef G7 – Instrucție/COT/SMFT, această perioadă culminând cu anul 2021, an în care a preluat funcția de comandant al Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești”.

     Pe parcursul exercitării acestor funcții, generalul de brigadă Adrian-Nicolae COSTARU, a participat la nenumărate cursuri de specialitate în țară și în străinătate, cât și la un număr impresionant de activități și exerciții internaționale. Amintim aici câteva dintre cele mai importante cursuri: în perioada februarie – august 2009 – Maneuver Captains Career Course (MCCC-02-09 Fort Benning Georgia, USA), în februarie 2019 - Comprehensive Operation Directive Course (2 saptamani) – OBERAMMERGAU - GERMANY, iar în perioada aprile 2019 - iunie 2020 - Academic Preparatory Course; Carlsisle; PA, USA și Army War College; Carlsisle; PA, USA.

    De-a lungul carierei militare, generalul a fost decorat cu Medalia NATO pentru serviciul în slujba NATO în operațiile din KOSOVO, Semnul onorific ,,În serviciul Patriei” pentru 15 ani de activitate,  Medalia NATO  art. 5, Titlul onorific de ,,Militar Veteran” pentru militari, Semnul onorific ,,În serviciul Patriei” pentru 20 ani de activitate Medalia NATO  art. 5, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Insigna ,,Participant la misiune în străinătate”, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Armatei României, Semnul onorific ,,În serviciul Patriei” pentru 25 ani de activitate, Veteran din teatrele de operații, Emblema de merit „În serviciul Armatei României” cls. a III-a, Emblema de merit „În Slujba Păcii” cls a III-a, Emblema de merit „Acțiuni umanitare” cls a III-a, Emblema de Onoare a Forțelor Navale și Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene.

    Începând cu data de 20 mai 2024, este detaşat şi împuternicit pentru îndeplinirea atribuţiilor funcţiei de locțiitor al comandantului la Divizia 2 Infanterie „Getica”.

    Generalul de brigadă Adrian-Nicolae COSTARU este căsătorit și are doi copii.

     CV-ul (în română)

    Evenimente recente

    Aniversare veteran de război Ion Bănică

    Astăzi, 20 august, avem onoarea de a sărbători o zi cu totul specială - împlinirea venerabilei vârste de 102 ani a veteranului de război Ion Bănică!

    Aniversarea Zilei Imnului Național al României la Buzău

    Astăzi, 29 iulie, Garnizoana Buzău împreună cu Instituţia Prefectului județului Buzău a organizat ceremonia militară cu prilejul Zilei Imnului Național al României. Într-un cadru solemn, am celebrat „Deșteaptă-te, române!", simbolul unității și al curajului nostru național.

    Ziua Drapelului Național al României - Onoare și Mândrie Națională

    Ziua Drapelului Naţional a fost marcată în Garnizoana Buzău începând cu seara zilei de 25 iunie, cu o scurtă ceremonie de coborâre a Drapelului Naţional şi depunere a acestuia spre sfinţire în Biserica militară „Pogorârea Duhului Sfânt”, continuându-se cu ceremonia publică ce a avut loc astăzi, 26 iunie, în Piaţa Dacia.

    Dezvelirea Monumentului Cercetașilor Parașutiști și Parașutiștilor Militari ai Armatei Române

    Garnizoana Buzău în colaborare cu Baza Aeriană Boboc, Asociația Cercetașilor Militari în Rezervă și Retragere și Primăria Municipiului Buzău a organizat astăzi, 15 iunie, ceremonia militară și religioasă cu prilejul dezvelirii Monumentului Cercetașilor Parașutiști și Parașutiștilor Militari ai Armatei Române.

    Ziua eroilor

    Ziua eroilor, sărbătorită anul acesta în data de 13 iunie, este ziua în care cinstim amintirea celor care și-au dat viața pe câmpul de luptă, apărând valorile și idealurile națiunii noastre.

    D2I_18.09.2023

    Adresa:

    Unitatea Militară 02470, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, nr. 1, Buzău, cod poştal 120257

    Email:

    relatii.publice02470@forter.ro

    Telefon:

    0238725910 / 0238426521

    Vremea

    booked.net

    Social Media