Simpozion dedicat evocării Generalului de corp de armată Nicolae Ciupercă și triplei sărbători: Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene

    Luni, 9 mai, Divizia 2 Infanterie „Getica” și Fundația „Mareșal Alexandru Averescu”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, au organizat un simpozion dedicat evocării generalului de corp de armată Nicolae Ciupercă, fost comandant al Armatei a 2-a, la împlinirea a 140 ani de la nașterea acestuia (20 aprilie 1882), precum și a triplei sărbători: Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene.

    Activitatea a avut loc la Casa de cultură „Florica Cristoforeanu” din municipiul Râmnicu Sărat, unde au susținut alocuțiuni comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Ciprian Marin, primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Valentin Cârjan, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma și prefectul județului Buzău, Daniel Marian Țiclea.

    Cuvântul comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Ciprian Marin, de deschidere a simpozionului, a fost urmat de prelegeri susținute de eleva Zota Irina de la Liceul de Arte „Margareta Sterian”cu tema Regimentele 9 și 49 în zona Râmnicu Sărat în Primul Război Mondial, elevele Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, Stroe Andreea-Cristina și Suditu Ana, care au susținut temele Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene și Evocare Generalul Nicolae Ciupercă.

    În cadrul simpozionului au mai susținut comunicări științifice specialiști în istorie militară: colonel drd. Liviu Corciu, directorul Arhivelor Militare Române, Regimentele 9 și 49 în zona Râmnicu Sărat în Primul Război Mondial, colonel (r.) dr. Mircea Tănase, tema Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene și colonelul (r.) dr. Mihai Goia, tema Evocare General Nicolae Ciupercă.

    În cadrul simpozionului s-a vizionat și filmul reprezentativ „Armata a 2-a / Divizia 2 Infanterie „Getica” - Calea Învingătorilor”.

    Activitățile au continuat la Cimitirul Eternitatea din Râmnicu Sărat, unde a avut loc dezvelirea Monumentului Eroilor, urmată de un ceremonial militar și religios și depunere de coroane dedicat Zilei de 9 Mai - Proclamarea Independenței de Stat a României, Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.

    Activitatea s-a încheiat cu un recital susținut de Muzica militară a Garnizoanei Buzău.

    x x x

    Generalul de corp de armată Nicolae Ciupercă s-a născut la Râmnicu-Sărat, și a participat la Războiul de întregire a neamului, sub comanda generalului Averescu, contribuind la executarea operațiunilor ofensive din vara anului 1917.

    Generalul Nicolae Ciupercă este absolvent a Școlii Fiilor de Militari din Iași, şcoală care a fost o instituție de învățământ militar, de nivel liceal.

    Această instituție militară de învățământ, prima de acest tip din Armata României, a fost înființată prin decret regal în 19 iulie 1872 și avea obiectivul „de a da creștere și educație completă fiilor de militari de orice grad, al căror serviciu îndelungat și nepătat le constituie un drept la recunoștința țării”.

    Generalul Nicolae Ciupercă, general de elită al armatei române, ocupă un loc distinct în panteonul personalităţilor Armatei Române, cel care a fost comandant al Armatei a 2-a, în perioada 12 septembrie 1939 - 22 septembrie 1940.

    Pe generalul Nicolae Ciupercă îl păstrăm în memoria colectivă, în istoria naţională, în primul rând datorită calităţilor şi faptelor ostăşeşti, recunoscut şi pentru simţul onoarei şi curajul militar dovedit de-a lungul carierei militare.

    În timpul războiului, s-a distins, de altfel în întreaga sa carieră militară, ca un „ofițer capabil, laborios și conștiincios”, cu „simțul onoarei și curajul militar cerut de cariera sa”, ca un „om de caracter”, „inteligent și cu o judecată admirabilă”, ,,exemplu de probitate sufletească, demn cu superiorii și părintesc cu inferiorii”, ,,element de reală valoare”, ,,de o modestie care aproape nu se mai întâlnește la nimeni în vremurile noastre” după cum l-au caracterizat șefii ierarhici de-a lungul îndelungatei sale cariere militare.

    De remarcat că în timpul retragerii din Basarabia (iulie 1940) a dovedit ,,multă hotărâre și energie”, intervenind pentru ,,redresarea comandanților, fie pentru ridicarea materialului și aducerea lui la Prut”, după cum aprecia generalul Constantin Ilasievici, comandantul Grupului de armate nr. 1.

    x x x

    La 9 mai 1945 a fost semnat, la cartierul general sovietic din Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, care a marcat astfel sfârșitul, în Europa, al celei mai mari și mai sângeroase conflagrații mondiale din toate timpurile - Al Doilea Război Mondial.

    De la declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene, ţările europene şi-au concentrat energiile către stabilirea unei noi forme de cooperare politică, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Un an mai târziu, a fost semnat Tratatul de la Paris, care prevedea crearea unui astfel de organism, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, devenită ulterior parte a Uniunii Europene.

    Pentru România, 9 mai are şi o a treia semnificaţie, fiind ziua în care, în 1877, Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită apoi, de către Armată, pe câmpurile de bătălie de la Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii.

    Evenimente recente

    Aniversare veteran de război Ion Bănică

    Astăzi, 20 august, avem onoarea de a sărbători o zi cu totul specială - împlinirea venerabilei vârste de 102 ani a veteranului de război Ion Bănică!

    Aniversarea Zilei Imnului Național al României la Buzău

    Astăzi, 29 iulie, Garnizoana Buzău împreună cu Instituţia Prefectului județului Buzău a organizat ceremonia militară cu prilejul Zilei Imnului Național al României. Într-un cadru solemn, am celebrat „Deșteaptă-te, române!", simbolul unității și al curajului nostru național.

    Ziua Drapelului Național al României - Onoare și Mândrie Națională

    Ziua Drapelului Naţional a fost marcată în Garnizoana Buzău începând cu seara zilei de 25 iunie, cu o scurtă ceremonie de coborâre a Drapelului Naţional şi depunere a acestuia spre sfinţire în Biserica militară „Pogorârea Duhului Sfânt”, continuându-se cu ceremonia publică ce a avut loc astăzi, 26 iunie, în Piaţa Dacia.

    Dezvelirea Monumentului Cercetașilor Parașutiști și Parașutiștilor Militari ai Armatei Române

    Garnizoana Buzău în colaborare cu Baza Aeriană Boboc, Asociația Cercetașilor Militari în Rezervă și Retragere și Primăria Municipiului Buzău a organizat astăzi, 15 iunie, ceremonia militară și religioasă cu prilejul dezvelirii Monumentului Cercetașilor Parașutiști și Parașutiștilor Militari ai Armatei Române.

    Ziua eroilor

    Ziua eroilor, sărbătorită anul acesta în data de 13 iunie, este ziua în care cinstim amintirea celor care și-au dat viața pe câmpul de luptă, apărând valorile și idealurile națiunii noastre.

    D2I_18.09.2023

    Adresa:

    Unitatea Militară 02470, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, nr. 1, Buzău, cod poştal 120257

    Email:

    relatii.publice02470@forter.ro

    Telefon:

    0238725910 / 0238426521

    Vremea

    booked.net

    Social Media